İslamRamazan

Niyetlerinizi Tazeleyin ve Ramazanda Yapacaklarınızı Şimdiden Planlayın

Ramazanla birlikte değişmeyi gerçekten istememize rağmen, birçoğumuz öncesinde maneviyatımız adına kurduğumuz planları uygulamakta zorlanırız. Ben de bu yazımda Ramazanda yapacaklarınızı Şaban ayından ayarlayıp, en iyi şekilde uygulamanıza yardımcı olacak bir plan tasarısı aktaracağım sizlere.

Her yıl Ramazan yaklaşırken, bu ayın yüceliğini düşünür ve büyük bir hevesle yapmak istediklerimizi planlamaya başlarız. Ne yazık ki bazılarımız, Ramazanın son gecesi geriye baktığımızda karşılaştığımız manzaradan hiç de memnun olmayız. Çünkü planladıklarımızı yapmadığımızı ya da az bir kısmını yapabildiğimizi görürüz. Peki neden? Suçlayabileceğimiz şeytanlar da zincirli olmasına rağmen, hem manevi olarak hem de sosyal olarak kendimizi geliştirme planlarımız neden suya düşmüştür? Bu sorular bazen öyle kötü hissettirir ki bayram arefesini imanımızı ve dini yükümlülüklerimizi sorgulamakla geçiririz. Oysa bütün bunların sebebi sandığımızdan çok daha basittir.

Bence problem, yaptığımız çoğu plan hakkında yeterince düşünmememizden kaynaklanıyor. Yalnızca içimizden kendimize sözler verip duruyoruz ve aldığımız kararları yerine getirme niyetimiz yalnızca lafta kalıyor. Fakat bizim tam olarak ihtiyacımız olan şey, titizliklikle düşünülmüş, yazılı ve bunlarla birlikte ANTRENMAN’ı yapılmış bir plan. Evet, Ramazan için hazırladığınız bu planın provasının yapılması gerekiyor. Aslında başarılı olmak istediğiniz bütün işlerden önce plan yapmanız ve hazırladığınız planları denemeniz gerekiyor. Yapacağınız konuşmalar, katılacağınız paneller, toplantılar için bile öncesinde çalışmanız gerekiyor. Peki ya hayatınız boyunca yaptığınız bütün hatalara, işlediğiniz günahlara tevbe etme imkanı bulacağınız, hatta belki bu sayede Cennetlikler listesine adınızın yazılacağı Ramazan ayı? Bu mübarek ay için hazırladığınız planı uygulamaya koymadan evvel denemeniz gerektiğini düşünmüyor musunuz?

Bu Ramazan size faydalı olacağını düşündüğüm yeni bir Ramazan Tasarısı öneriyorum. Bu tasarı üç ayrı bölümden oluşuyor: Ramazan Öncesi, Ramazanda ve Ramazan Sonrası. Bu yazımda özellikle ilki ve en önemlisi olan ‘Ramazan Öncesi’ yapılması gerekenler üzerinde duracağım.

Ramazan Öncesi Hazırlık

Yıl boyunca günlük hayatın meşgaleleri zihnimizi, bedenimizi yorar da yorar. Hal böyleyken bir yandan da aklımızdan geçen “İbadetlerimi daha bir huşu içerisinde yapmalıyım.”, “Sünneti en güzel şekilde öğrenip, ona riayet etmeliyim.”, “Daha sık Kur’an okumalıyım”, “Çevremdeki ihtiyaç sahibi insanlara bir şekilde yardım etmeliyim.” Gibi düşünceler üzerinden planlar kurarız. Çoğumuz daha ilk adımı bile atamazken, nasibi olan bir kısmımız başlamayı başarsa da devam etmekte zorlanır. Ramazan ayıyla birlikte Allah bize Kendisine yönelme ve 30 gün boyunca bütün ibadet ve taatimizi en güzel şekilde yerine getirme imkanı veriyor. Şu an önümüzde, bu Ramazan ayı, yani kendimizle birlikte ferdi olduğumuz İslam toplumu için de ciddi bir değişim ortaya koyabileceğimiz, her biri birbirinden mübarek 30 gün var.

1. Hedeflerinizi Belirleyin

Verimli bir Ramazan geçirmek için en başta somut ve gerçekçi hedefler ortaya koymamız lazım. Kendinize Ramazanda tamamlayabileceğiniz hatta sonrasında da devam ettirebileceğiniz hedefler belirleyin. Dediğimiz gibi bu hedeflerin çok somut ve kısıtlı bir zaman içerisinde ulaşabileceğiniz hedefler olması gerekiyor. Her hafta ya da her 10 gün içerisinde yapacaklarınızı, adım adım nasıl gerçekleştireceğinizi gösterecek şekilde not edin. Son olarak, planlarınızı yaparken bencil davranmayın, çünkü Müslümanların kendilerine olduğu gibi topluma da faydalı olmaları gerekiyor. (Müslüman olmayan bir toplumda bulunsalar bile)

Eğer şimdiye kadar anlattıklarım kafanıza yattıysa lütfen hemen elinize kalem kağıt alın ya da bilgisayarda yeni bir belge açın ve kendinizde ya da çevrenizde değişmesi gerektiğini hep düşündüğünüz, fakat bir türlü değişim adına adım atamadığınız en azından iki şey yazın. (Ben aşağıda birkaç örnek verdim, siz de aklınıza gelenleri paylaşırsanız bir sinerji yakalayabiliriz)

Kişisel Manevi Hedefler

Değişim tevbeyle yani pişmanlıkla başlar. Tevbeyse insanın suçlu hissetmesinin neticesidir. Gerçekten yaptıklarınız için üzülür ve pişmanlık duyarsanız bu sizi tekrar aynı hatalara düşmekten koruyacaktır. Unutmayın, bu hal üzere olursanız istiğfar sizi o günahları hiç işlememiş gibi tertemiz kılar.

– Namaz kılın: Sünnetler, Duha, Kıyam (Her hafta için kendinize bir hedef belirleyin ve bir sonraki hafta bu hedefinizi artırın)
– İstiğfar olur başka zikirler olur, yapın (Haftalık bir hedef belirleyin ve bunu günlere bölün: 100, 500, 1000 kere gibi)
– Kur’an okuyun (Okuyabildiğiniz kadar Kuran okuyun, unutmayın Ramazan Kur’an ayıdır. Her gün için kendinize bir bölüm ya da sayfa sayısı belirleyin, yapabiliyorsanız mukabelelere katılın)
– Sabah namazını her gün camide kılın (Hazır sahura kalkmışken)

Sosyal Hedefler (Aile/Toplum) 

Eğer nasıl yapacağımızı bilirsek Ramazanda aile sonsuz hasenat kaynağıdır. Diyelim ki normalde yaptıklarınıza 1 sevap veriliyorsa Ramazanda bu 10’a katlanır. Güzel olan tarafı şu, bir yandan günlük hedef olarak belirlediklerimizi yaparak karşılığını böylece kat kat alıyoruz, diğer taraftan kalbimizde İslam adına bulunan halis niyetlerimiz için de fazladan ecir kazanıyoruz! Gelin bu Ramazan ailemizin ‘Radyoaktif’ bireyleri olmayı deneyelim. Hani nükleer reaksiyonlardan delice Radioaktif enerji çıkar ya, biz de içimizde o enerji patlıyormuşçasına kendimize düşenleri büyük bir hevesle yapalım ve etrafımıza neşe saçalım!

  • Çocuklarınıza nasıl namaz kılacaklarını ve namazın muhtevasını öğretmeye başlayın
  • Küçüklere Fatiha Suresini öğretin
  • Yemeği hazırlarken ailenize iftar yaptıracağınız aklınızda bulunsun. Bir sonraki yazımda bunun üzerinde daha özel olarak duracağım inşaAllah.
  • Çocuklarınızı teravihe götürün ve onlara bu ibadetin hikayesini anlatın. (Hz. Ömer’in sünnet olan bu ibadeti cemaatle yapmaları için Müslümanları nasıl topladığını).
  • Dönüş yolunda da (bizim çocukluğumuzda olsa şeker derdim :)) hoşlarına gidecek sağlıklı bir şeyler alın. Böylece belki onların küçücük gönüllerini mescidlere bağlamış olursunuz.
  • Annenize babanıza yardımcı olun çünkü esasında bu sizin göreviniz. Babanızın ebediyen sigarayı bırakmasına yardım edebilir, anne babanızın araları bozulmuşsa aralarını yapabilir ya da annenizin kendine olan güveninin artmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kardeşlerinize derslerinde, işleriyle ilgili sorunlarında, önemli kararlar almalarında yardımcı olun.
  • Ve sonuncusu olmasına rağmen en önemlisi, dua edin. Annenize, babanıza, kardeşlerinize, akrabalarınıza dua edin. Dua edin ki Allah haklarında hayır murad etsin.

Daha geniş düşünelim, İslam Ümmeti açısından mesela. Etrafınıza dönün bir bakın bakalım, yardıma ihtiyacı olan kimse var mı. Her halinize şükretmenizi sağlayacak kadar çok bulacağınıza eminim.

  • Arkadaşlarınıza onların size gelmesini beklemeden yardım edin.
  • Uzun zamandır görmediğiniz akrabalarınız varsa onları ziyaret edin. (Kaç aile ziyaret edeceksiniz? Karar verin)
  • Huzurevlerini ve yetimhaneleri ziyaret edin. (Ne sıklıkla yapacağınızı belirleyin, bir kere mi yoksa haftalık mı..?)
  • Sadaka verin (Haftalık ne kadar vereceğinize ya da sadaka olarak yapacağınız işlere karar verin)
  • Ailenizden olmayan Müslümanlarla da iftar yapın. (Tam olarak bir sayıyı hedefleyin)
  • Son olarak yine bütün Müslümanlar için dua edin (Müslüman kardeşlerimiz için, savaş halinde olan, zulüm altında olan Müslümanlar için…)

Hanımlar özel olarak oruç tutmadıkları günler için de bir plan oluşturabilirler. Ben mesela kendime tekrar tekrar sordum “Oruç tutmadığım günler planımı nasıl sürdürebilirim?” diye. Ramazanda geçirdiğimiz her an ve yaptığımız her hareket özeldir. Gün boyunca tuttuğumuz oruç yalnızca yemek içmekle ilgili bir şey değil aslında. Oruç aynı zamanda yaptığımız hataları, işlediğimiz günahları tekrarlamamak, kendimizi onlardan uzak tutmak demektir. Bu yüzden planınıza yapabildiğiniz kadar sadık kalın, inşaAllah sevapları biriktirmeye devam ediyor olacaksınız. Bir hanım olarak ben bu günleri, oruçlu olduğum zaman verimli bir şekilde yerine getiremeyeceğim, daha çok enerji ve dayanıklılık isteyen işler için birer fırsat olarak görüyorum.

2. Kendinizi Hazırlayın

Ev Olarak

Mutlu mesut yuvanızı Ramazana hazırlayın. Evinizi en güzel şekilde temizleyin, böylece Ramazan süresince kaba temizlik yükünüzden kurtulmuş olursunuz. Ramazan başlamadan evvel ailenizin bayramlık elbiselerini hazırlayın, aynı şekilde Ramazandaki kıymetli vaktinizi alışverişe harcamak durumunda kalmazsınız. Mutfağınız içinse işinize yarayacak detaylar vereceğim bir sonraki yazımı bekleyin.

Psikolojik/Duygusal Olarak

Planladığınız her şeyi bir kağıda geçirin ve odanıza her girdiğinizde görebileceğiniz bir yere yerleştirin. Gerekirse boyalar, yapışkanlar, simler ve daha başka aklınıza gelen şeylerle süsleyebilirsiniz. (Çiçekler ya da Kabe gibi çizimler de yapabilirsiniz) Öyle bir hale getirin ki sizin kişiliğinizi yansıtsın. Sizden öncekilerin Ramazanı nasıl değerlendirdiğine dair bol bol okuyun, ya da farklı kültürlerde Ramazanda neler yapıldığına dair. En önemlisi de Peygamber Efendimiz’in bu mübarek ayda neler yaptığını okuduğunuzdan emin olun ve yeni ya da ilginç bulduğunuz, hoşunuza giden şeyleri başkalarına da anlatın.

Dini Olarak

Fıkıh ve ilmihal kitaplarından oruçla ilgili kısımları okuyun. Böylece orucunuzun kabulüyle ilgili gereksiz evhamdan ve vesveseden kurtulmuş olacaksınız. Bununla birlikte kendinize olan güveniniz de artmış olacak.

Motivasyon Olarak

Kendinize benzer planlara sahip bir rakip bulun. Bu iş kolay gibi görünse de esasında öyle değildir. Seçtiğiniz bu rakip her şekilde geçeceğiniz zayıf biri değil; rehavete kapılmanızı önleyecek, sizi zorlayacak biri olmalı.

3. Antrenman Yapın

Planlarımızın tutmamasının belki de en önemli sebebi, öncesinde denememiş olmamızdır. Ramazan boyunca, günlük hayatımız normalinden oldukça farklı devam eder, mesela güne çayımızı ya da kahvemizi içmeden başlarız. Bunun üzerine bir de hayatımızı içinde Kuran, zikir, teravih ve daha birçok şey barındıran bir programa uydurmaya çalışırız. Böyle durumlarda bedenimiz daha ilk haftadan yorulur, bu yüzden planımızı sürdüremez ve motivasyonumuzu kaybederiz. Çalışarak yani yapmayı planladıklarınız için antrenman yaparak bedeninizi, ruhunuzu ve düşüncelerinizi Ramazanla gelecek olanlara hazırlayabilirsiniz, tıpkı sporda olduğu gibi. Unutmayın Ramazana kondisyonlu ve istikrarlı başlayacaksak, Şaban’da yorulmak iyidir.
Şaban ayında planladıklarınız için şöyle idman yapabilirsiniz;

  • Birkaç gün oruç tutabilirsiniz.
  • Kur’an’ın Ramazanda okumak istediğiniz kısımlarından parçalar okuyun, böylece Ramazanda okumanızı kolaylaştırırsınız.
  • Babanızı sigaradan vazgeçirme yöntemlerine dair, aile ilişkilerine dair okumalar yapın vb.
  • Dilinizi zikre alıştırın.
  • Daha sabırlı olmayı ve öfkenizi kontrol etmeyi deneyin.
  • Dilinize sahip çıkmayı deneyin, dedikoduyu terk edin ve uzun, gereksiz konuşmalardan kaçının.
  • Yardım etmeye bazı arkadaşlarınızdan başlayın, sorunlarını öğrenin, başlarından geçenleri dinleyin.
    Bunlar benim Ramazan için yararlı olacağını düşündüğüm tavsiyelerim. Her türlü sorunuzu beklerim. Eminim sizin de önereceğiniz şeyler vardır, onları da paylaşmanızı çok isterim. Bir sonraki yazımda Ramazanı verimli geçirmek adına daha pratiğe dayalı ipuçları paylaşacağım inşaAllah. O zamana kadar bu mübarek aya en güzel şekilde hazırlanmış olacağımızı umuyorum. Dualarınızda beni de unutmayın!

Ghufran Khir Allah/ ProductiveMuslim
Türkçe çeviri: ramazanvemusluman.wordpress.com

Benze Yazılar

2 Yorum

  1. Allah razı olsun sizden. Bende kaç gündür bugüne kadar ibadetlerimi istediğim gibi yapamadığım için üzülüyor, ramazanda en azından hedeflerime ulaşmak için ne yapsam diye düşünüyordum. Çok yardımcı oldunuz. Diğer yazınızı dört gözle bekliyorum.

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu